Terveystilastot (In Finnish)

KASVATTIEN JA OMIEN KOIRIEN TERVEYSONGELMIA

Pois Kottoo Elsa
Hammaskalusto loppuun asti erinomaisessa kunnossa.

Todettu 6/2004 eli 5 vuotiaana spondyloosi eli silloittuman alku yhdessä nikamavälissä (viimeisen lannenikaman ja ristiluun välillä). 7,5v.iässä takaosa muuttui löysemmäksi ja aktiiviura oli jätettävä..

Simban (M-pentueen isä) selkä rtg-kuvattiin 7v. > ok. Silti selästä pullistui välilevy 12/2002 joka oli lopulta eutanasian syy puoli vuotta myöhemmin.

1 kasvatilla todettu 1vuotiskuvissa, että ensimmäinen häntänikama luutunut ristiluuhun. Ennuste: todennäköisesti ei tule vaivaamaan. Ehkä pientä jäykkyyttä vanhemmiten takaosassa.

1 kasvatilla todettu pöly- ja varastopunkki allergia. Hoitona kortisoni sekä siedätyshoito.
1 kasvatilla krooninen ihottuma. Hoitona siedätyshoito. Lisäksi 3 kpl (eri pentueista) jotka reagoineet johonkin ruokaan varvasväli ihottumalla tai kutinalla, oire poistunut ruokaa vaihtamalla.
1 kasvatilla allergia kana, vehnä, soija, lehmänmaito. Välttelee kyseisiä ruoka-aineita.

1 kasvatilla diagnoosina kilpirauhasen vajaatoiminta/ haiman vajaatoiminta. Koira ollut ilman lääkitystä keväästä 2007 lähtien ja on tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Kilpirauhasen arvot viimeksi normaalit. Lisäksi koira on saanut vahinkopentueen. Toinen nykyisistä omistajista eläinlääkäri. Tässä vaiheessa epäilynä, että alkuperäinen dignoosi ainakin kilpirauhasen vajaatoiminnasta väärä? (Laihtuu helposti olosuhteiden muuttuessa.)

1 kasvatilla keuhkoputkessa ahdas kohta (1 kohta, ei koko matkalta). Todettiin tähystyksessä 4/2007 joka tehtiin yskän vuoksi joka johtui muusta syystä. Koira kuitenkin on jatkanut suojelun treenaamista normaalisti 3,5 vuoden ajan diagnoosin jälkeen. Tosin kaulan aluetta tulee säästää ja käyttää valjaita. Koira myös väsyy hellesäällä rasituksessa keskimääräistä helpommin.

1 kasvatilla löytynyt irtopala kyynärnivelestä 1 vuotis lonkkakuvauksissa. Kyynärä sai Kennelliitossa arvon 3 ja toinen 0. Koira poistettu virkakoiran tehtävistä.

1 kasvatilla todettu ostekondroosi muutoksia molemmissa olkanivelissä. Oireena ontuminen n. 6kk iässä. Hoitona tehty tähystysleikkaus molempiin niveliin 11kk iässä. Ontuminen on poistunut ja koira on päässyt jatkamaan harrastamista. Tulevaisuus vasta näyttää onko oireettomuus pysyvää. Olkanivelillä on ollut parempi ennuste leikkauksessa kuin kyynärnivelillä.

2 kasvatilta leikattu vatsalaukun kiertymä. 1 kaasuuntui pari-kolme kertaa.

1 kasvatti lopetettu 10 kk ikäisenä epämääräisten ontumisten jatkuttua 2 kk . Ruumiin avauksessa Evirassa ei löytynyt mitään syytä ontumisiin. Myös lonkat, selkä ja vas. polvi rtg-kuvattu.

1 kasvatilla todettu toisessa olkanivelessä OCD + irtopala 11kk iässä. Hoitona leikkaus.

1 kasvatilla todettu idiopaattinen pään tärinä joka EI OLE epilepsia. Tutkittu Aistissa mm. magneetilla.
”Tyypillinen koira on n. puolivuotias tai vanhempi uros tai narttu. Myös muilla roduilla esim. boksereilla on sairautta kuvattu. Koiran pää alkaa spontaanisti täristä ylös-alas tai sivusuunnassa. Muut osat koiraa eivät tärise. Koira on täysin tajuissaan. Se reagoi nimeensä ja pystyy liikkumaan. Kohtaus kestää minuutin tai kaksi ja sen jälkeen koira on täysin normaali käytökseltään. Kohtaus alkaa usein koiran ollessa makuulla eikä siihen näytä liittyvän kipua.
Kaikki testit joita dobermanneille on tehty ovat osoittautuneet normaaleiksi. Koiralla ei ole mitään muita neurologisia oireita. Koiralla tärinä ei vuosien kuluessa pahene mutta harvoin paraneekaan. Kohtausten välit saattavat tuntemattomasta syystä vaihdella. Hoitona on kokeiltu kaikenlaista, epilepsialääkkeillä ei ole tehoa. Lääkitys tuskin on edes tarpeellinen koska kohtaukset eivät pahene.
http://www.sdy.fi/jalostus/Sairausliite.pdf

Mikäli koirasi tietoja puuttuu sivuilta ota yhteys !!!!

Sivu kesken… päivittyy kun ehdin.  -25.12.2015-

zernobyl08072015 082_new-year-327